Kas notiek, ja apēdat graudaugus ar kukaiņiem: eksperta atbilde jūs noteikti pārsteigs

Bieži vien problēmas sagādā dažādi kukaiņi, kāpuri un zirnekļtārpi, kas parasti apmetas skapī, kurā glabājas labība, milti un cukurs.

Pirms ēdiena pagatavošanas ne vienmēr ir iespējams tos pamanīt, un bieži vien kukaiņi nokļūst vārītajā putrā.

Noskaidrosim, kas notiek, ja ēd graudaugu produktus ar kukaiņiem.

Kādi kukaiņi mīl graudaugus

Kā norāda entomoloģe un uztura zinātniece Skaja Blekbērna, labība bieži vien ir mājvieta graudaugu vabolēm.

Šo vaboļu kāpuri dzīvo veselu graudu iekšpusē, tāpēc tos pamanīt ir ļoti grūti, un dažkārt tos var atrast tikai produkta maisiņa apakšā.

“Tās ar savu degunu iekļūst graudos, tur tās dēj olas. No olas izšķiļas kāpuri, un tie ilgstoši uzturas graudauga iekšpusē, līdz izaug,” paskaidroja Mērdoka universitātes asociētais profesors Robs Emerijs.

Melburnas Universitātes profesors Arī Hofmans sacīja, ka pieliekamos un skapjus parasti invadē trīs kukaiņu veidi: graudaugu vaboles (galvenokārt no Sitophilus ģints), miltu vaboles (Tribolium) un miltu laputis (Ephestia vai Plodia).

Šo trīs sugu vidū ir daudz pasugu. Piemēram, Lasioderma serricone kukaiņam patīk čilli pipari un asās garšvielas.

“Es ciemojos pie drauga pludmalē un uz savas picas uzkaisīju nedaudz čilli pārslu. Pārslas izskatījās mazliet dīvaini, tāpēc es atvēru trauku, un izrādījās, ka čilli pilnībā apēduši kukaiņi, kuri pēc tam apēda viens otru, atstājot aiz sevis tikai sarkanas porcijas,” stāsta profesors.

Cik bīstami ir ēst graudaugus ar kukaiņiem

Par kukaiņu invāziju graudaugos cilvēki parasti var nojaust jau tad, kad pieliekamajā ierauga kāpurus vai melnos grauzējus produktos. Grauzēji dažkārt var lidot. Tie nevar nodarīt nekādu kaitējumu, taču tā ir skaidra zīme, ka nekavējoties jārīkojas.

Lasi vēl: Kā tīrīt zelta izstrādājumus mājas apstākļos

“Tas nekaitēs, ja jūs tos apēdīsiet, kukaiņos ir papildu olbaltumvielas. Katrā ziņā vidējais cilvēks ik gadu savā uzturā apēd aptuveni ceturtdaļu kilograma kukaiņu!”. – Blekbērna paskaidroja.

Viņa piebilda, ka daudzās kultūrās vaboles ēd regulāri, un pat pieaug tendence tos audzēt kā ilgtspējīgu olbaltumvielu avotu.

Parasti olas vai kāpuri var atrasties veikalā nopērkamo pārtikas produktu paciņu iekšpusē vai ārpusē. Nonākuši skapī vai pieliekamajā, tie var ātri izplatīties.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment